Proizvodnja puževa

proizvodnja puževa postaje sve atraktivnija na našim prostorima. Razlozi za to su što se na relativno maloj jedinici površine mogu ostvariti značajni finansijski efekti. Pužarstvo može biti i dodatno zanimanje i potencijalno je velika izvozna šansa, a procene su da u Evropskoj uniji nije potrebno uvoditi kvote za uvoz puževa u sledećih dvadeset godina. Kao ilustracija rentabilnosti može da posluži činjenica da je naturalna otkupna cena za 1kg puževa 3,5 - 4 €, s tim što je za zasnivanje pužarnika potrebno 15-20.000 € po hektaru.
U Srbiji danas ima oko 500 farmi puževa. Uglavnom se gaji helix pomatia - vinogradarski puž, dok je uzgajanje helix aspersae ( šareni ili baštenski puž) malo zastupljeno kod nas. Optimalan broj puževa je 10 jedinki po m2, dok nadzor nad osnivanjem farmi vrši Zavod za zaštitu prirode Srbije.
Vrste puževa koje se mogu gajiti u Srbiji: Helix pomatia Linnaeus  ( vinogradarski puž), Helix aspersa ( šareni puž) i Helix lucorum Linnaeus  ( sivi puž).
Sistemi gajenja puževa: Ekstenzivan (gajenje puževa kroz pun biološki ciklus od izleglih pužića do komercijalne veličine), Intenzivan (uzgoj puževa kroz pun biološki ciklus u zatvorenom prostoru - kavezi) i Poluintenzivan (kombinacija prethodna dva sistema).
Zemlje najveći uvoznici puževa i njihovih prerađevina: EU (Italija, Francuska, Nemačka, Španija i Švajcarska) , SAD, Japan.
Berza puževa se nalazi u mestu Rungis (cena puževa na toj pijaci smatra se referentnom za sve druge zemlje) u južnom delu Pariza, gde se obavlja 40% prometa i distribucije od ukupne svetske potrošnje puževa (450.000 tona). Potrošnja puževa u svetu poslednjih godina vrtoglavo raste.

Šta je potrebno za osnivanje farme puževa?

Najpre zemljište, minimalne površine od 20 ari ili 2.000 m², koje ne mora biti u vlasništvu, može biti i ugovor o korišćenju ili zakupu. zemljište mora biti bez drveća ili voćaka, čista površina, dobro osunčana, nadmorske visine do maksimalno 1.000 m, mada je najbolje da ta visina bude do 700-800 m. Nagib zemljišta može biti, ali samo onaj koji trpi mašinsku obradu. Za farmersku proizvodnju puževa dobra su ona zemljišta koja su korišćena za poljoprivrednu proizvodnju: pšenice, kukuruza, suncokreta, povrća. Ne mogu se koristiti zemljišta koja su močvarna, plavna ili zabarena, jer bi voda koja se dugo zadržava podavila puževe. Takode ni zemljište koje je čist pesak, šljunak, kamen ili glina od koje se pravi cigla. Prilikom izbora zemljišta treba voditi računa da postoji mogućnost navodnjavanja. Za uspešnu farmersku proizvodnju puževa potrebno je u letnjim mesecima navodnjavati i to vodom koja pada odozgo, pomoću prskalica ili mikroraspršivača. Voda može biti sa izvora, bunara, potoka, bare, jezera ili vodovoda, samo ne sme biti zagađena. Za farmu puževa vrste Helix aspersa treba manje vode nego za druge vrste puževa. U letnjim mesecima za farmu veličine 2.000 m² dovoljno je 1,5 m³ vode dnevno.
Nije potrebno osnivati privatno preduzeće, dovoljno je registrovati poljoprivredno gazdinstvo u opštini na kojoj se zemljište nalazi. Ostale registracije, kod Ministarstva poljoprivrede i Ekologije rade se u toku podizanja farme uz pomoć preduzeća “Maxplant“. Na osnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva, može se konkurisati za poljoprivredni kredit i za farmersku proizvodnju puževa. Po donošenju odluke
o farmerskoj proizvodnji puževa od strane kooperanta sklapa se ugovor o kooperaciji sa preduzećem “Maxplant“ na pet godina. Preduzeće “Maxplant” sklapa ugovor sa licima zainteresovanim za uzgoj puževa na farmi. Tim ugovorom se obavezuje da farmerima pruži neophodnu stručnu pomoć, kao i da im otkupi kompletne količine puževa proizvedenih na farmi. Po potpisivanju ugovora, prva faza je analiza zemlje i izrada projekta za farmu.
Analiza zemlje. Za farmu površine 20 ari potrebno je dostaviti jedan uzorak zemlje koji se uzima sa sredine parcele sa dubine od 20 cm u količini od 0.5 kg. Cena analize zemlje -120 €.
Izrada projekta. Potrebno je dostaviti kopiju plana parcele i skicu farme sa dimenzijama. Cena izrade projekta -150 €.

Preko preduzeća «Maxplant» vrši se analiza zemlje, izrada projekta, nabavka Helitex mreže, semena kupusne uljane repice i mešane salate iz uvoza i matičnog jata puževa. Sve ostalo što je po projektu potrebno za podizanje farme, a može se nabaviti na domaćem tržištu, vlasnik farme nabavlja sam prema datoj specifikaciji. Poželjno je da farmer poseduje motokultivator sa frezom za obradu leja, koja se vrši svake godine i prostora između leja, kao i kosilicu za košenje vegetacije u lejama. U strukturu troškova nije uračunato angažovanje radne snage, eventualno kopanje bunara, pumpa za vodu kao ni deo sistema za navodnjavanje koji je van farme. Helitex mreža kao i materijal potreban za njeno postavljanje, sistem za navodnjavanje i agril folija mogu se kupiti u dve faze (polovina materijala u prvoj godini, a druga polovina u drugoj godini proizvodnje).

Zašto uzgajati puževe vrste Helix aspersa ( šareni ili baštenski puž):



·         Lakše se uzgaja od drugih vrsta puževa jer se lakše adaptira na uslove farme,
·         Bolje podnosi nepovoljne uslove,
·         Helix aspersa poseduje visok reprodukcioni potencijal,
·         Manja smrtnost jedinki,                                                              
·         Velika brzina rasta,
·         Uspešno se gaji u uslovima kontinentalne klime,
·         70% prodatih svežih puževa čini Helix aspersa,
·         Visoka cena na zapadnoevropskom tržištu 4-5 evra/kg,
·         Nema konkurenciju u jeftinom pužu iz prirode
·         Međunarodni institut iz Keraska otkupljuje sve količine puževa proizvedene na farmama koje organizuje preduzeće “Maxplant“,
·         Preko 70% farmi u Evropi uzgaja ove puževe

·         Helix aspersa se najviše koristi u ishrani,
·         Prednost u odnosu na vinogradskog puža.


EKONOMSKA RAČUNICA PROIZVODNJE PUŽA HELIX ASPERSA NA FARMI P 20 ari (50 x 40 m)                                

                   I godina proizvodnje                                    

Rednibroj
Vrsta materijala
Cena
1
Analiza zemlje
120 €
2
Projekat
150 €
3
Oranje i tanjiranje zemljišta
50 €
4
Stajsko đubrivo
60 €
5
Veštačko đubrivo 15/15/15
10 €
6
Pocinkovani lim
720 €
7
Stubovi za spoljnu ogradu sa kosnicima
200 €
8
Dezinsekcija Galation G 5
30 €
9
Helitex mreža
2.000  €
10
Stubovi za Helitex sa kosnicima
130 €
11
Pocinkovana žica
40 €
12
Seme iz uvoza
120 €
13
Domaće seme
30.6 €
14
Reproduktori
1.520 €
15
Sistem za navodnjavanje (u unutrašnjosti farme )
500 €
16
Sredstva za deratizaciju
10 €
17
Zimski pokrivač  (Agril folija  60g/m2)
440 €
18
Nepredviđeni troškovi
500 €

UKUPNO

6.631 €
Redni broj
Vrsta materijala
Cena
1
Seme iz uvoza
165 €
2
Domaće seme
47 €
3
Deratizacija, Dezinsekcija, Suzbijanje korova
25 €
4
Nepredviđeni troškovi
500 €

  UKUPNO

737 €


PRIHODI


Prosečna količina puževa koja može da se proizvede na farmi je 1 kg / m2 ograđene površine farme. U prvoj godini proizvodnje nema berbe, jer nema puževa koji su spremni za prodaju. Prva berba počinje od druge godine proizvodnje i to 50-70% od pune berbe. Od treće godine farma ulazi u pun režim i berba je 100%. Cena suvog pročišćenog puža Helix aspersa na tržištu se kreće od 4 – 5 € / kg.











Ostale godine proizvodnje
 

                                                                    



MAXPLANT
Poštanski fax 35/49
27 Marta 69/XIX; 11120 Beograd
tel: 011/3376-167; 3376-361
e-mail: maxplant@sezampro.yu
 
 






2.000 m2 x 1kg = 2.000 kg

2.000 kg x 5 € = 10.000 €