11 pravila modernog poslovanja

Nas narod kaze - u radu je spas. Medjutim, mislim da je to izreka koja je vredela u doba industrijske ere. S tim u vezi onim neupucenima bi trebalo objasniti da se nalazimo u informatichkoj eri. Ugledajmo se malo na zapadne zemlje cijem standardu zavidimo, a ujedno smo (globalno govoreci) konstantno u otporu prema idejama koje dolaze sa tog istog zapada. Zavaravamo se da je najbolje da uposlimo sve nashe proizvodne kapacitete jer nam je to "put ka spasu"... Razmislite malo - ako je "uposhljavanje proizvodne snage" toliko profitabilno, zashto onda (uglavnom) sve razvijenije zapadne zemlje teze ka tome da svoje proizvodne kapacitete prenesu u zemlje treceg sveta? Ok, slazem se da je tamo jeftinija radna snaga, ali da li je samo to? Shta rade te iste zapadne zemlje? Uposle jeftiniju radnu snagu da im pravi robu, a oni se bave pravljenjem "dodatne vrednosti" tj TRGOVINOM.
Prednosti?
1. Zaradjuješ od posredovanja izmedju kupca i prodavca (robe ili usluge)
2. Nema zagadjenja zivotne okoline
3. Lakse se mozesh preorjentisati na drugu vrstu robe (usluge)
4. Manji su rizici
5. Mozesh vishe da zaradish jer nemash ogranichenja...
itd...

Ukoliko znate 11 postulata idealnog poslovanja koje su napisali Dow&Jones josh davne 1939. godine (10 godina nakon pada Njujorshke berze - da se ne bi opet desio takav pad) onda znate da su te tachke sledece:
1. Mala pocetna investicija
2. Mali fiksni troshkovi
3. Jedinstveni proizvodi
4. Proizvodi za svakodnevnu upotrebu (potroshna roba)
5. Gotovinsko placanje
6. Atraktivan - posao u trendu (ovo je jako bitno!)
7. Pokretljiv posao (da nisi vezan za lokaciju)
8. Posao bez limitiranih prihoda
9. Posao sa medjunarnim poslovnim potencijalom
10. Duplikacija vremena (vlasnishtvo biznisa - ne samozaposlenishtvo)
11. Proveren poslovni sistem

Ukoliko razmisljate o bilo kakvom biznisu (ili ste vlasnik), vazno je da imate ove parametre pred sobom, jer ukoliko Vas posao (biznis) to ne ispunjava vrlo je verovatno da je RIZIK ogroman...

Da sad ovo ne bi bilo samo hipotetichko razmisljanje - naravno i da imam kostruktivan predlog. Posao (biznis) za svakoga od Vas ko je zainteresovan da se upozna a koji ispunjava SVIH 11 tachaka idealnog poslovanja. Javite se na moj E-mail pa cu Vas konkretnije uputiti o chemu je rech da ne bude da ovaj prostor koristim za reklamu.

Za kraj - Jevrejska poslovica: "Od rada se zivi, a od trgovine se uziva"