PROIZVODNJA ETERIČNIH ULJA


Proizvodnja eteričnih ulja je nova, zanimljiva ideja koju želim da vam predstavim. Za većinu ljudi je njihov značaj u proizvodnji raznih proizvoda i dejstvo na ljudski organizam prava nepoznanica. Zahvaljujući novim naučnim saznanjima, ali i aromaterapiji, eterična ulja postaju nezamenljiv sastojak farmaceutskih, kozmetičkih, ali i prehrambenih proizvoda. Kada je reč o njihovom dejstvu na psihičko zdravlje ljudi, lavandino ulje je najbolje za uklanjanje stresa, umora, nesanice i nervoze, miris borovine ublažiće negativne emocije, ulje kamilice tremu, a sandalovina je vrlo korisna ako loše spavate.
Naravno, u našim klimatskim uslovima ne uspevaju sve ove biljke, ali one koje mogu da se kod nas uzgajaju daju dovoljno prostora za zaradu. Izbor nije baš mali: nana, peršun, kamilica, matičnjak, ruža, kantarion, kleka, korijander, majčina dušica, timijan, pitoma metvica, angelika, mirođija, naravno, četine bora i drugih četinara, kao i mnoge druge. Dakle, u proizvodnji eteričnih ulja se koriste mirisne i lekovite biljke, te delovi nekih vrsta šumskog drveća i grmlja. Eterična ulja su vrlo isparljive mirisne materije koje imaju vrlo široku primenu. Iako se nazivaju uljima, to nisu masne materije. Gotovo sve što u svakodnevnom životu miriše, ima veze sa eteričnim uljima: kolonjske vode, sapuni, parfemi, šamponi, paste za zube, dezodoransi, mirisni kartončići, deterdženti i mnogi drugi proizvodi.

Program Instituta za mala i srednja preduzeća

Institut za mala i srednja preduzeca preporučuje program koji predviđa kompleksnu preradu lekovitog i aromatičnog bilja, kao i dobijanje sledećih proizvoda: lekova, tečnih ekstrakata, tečnih koncentrata, suvih ekstrakata i eteričnih ulja. Kvalitet tih poluproizvoda odgovara farmaceutskim propisima. Povećanim ulaganjem za 17.500 evra, pre svega u kolone za ekstrakciju, kapacitet proizvodnje tečnih produkata bi se udvostručio, a profit povećao na 82.000 evra. Kritični elementi programa su: kanali nabavke kvalitetnih sirovina (obično se organizuju stalne ili povremene otkupne stanice), prodajni kanali (dobro je imati stalne i velike kupce), kvalitet, asortiman i cene gotovih proizvoda, kao i uspešnost promocije.          Program prerade lekovitog i aromatičnog bilja Instituta za MSP ima sledeće elemente:
Veličina prostora: 126 m2 - vlasništvo preduzetnika;  Broj radnika: jedan; Ulaganje kapitala: 192.000 evra; Period izvršenja: 10 do 12 meseci; Rok povratka kapitala: 5 godina i 10 meseci; Godišnja bruto dobit: 41.000 evra. Ovaj program je, ipak, namenjen ljudima sa puno novca. čitaocima TOP-a će verovatno biti mnogo zanimljiviji model kućne ili domaće proizvodnje eteričnih ulja.

Domaća proizvodnja eteričnih ulja
Za amaterske uslove proizvodnje eteričnog ulja, koje ipak po kvalitetu ne zaostaje ništa za industrijskim, dovoljno je koristiti običan rakijski kazan zapremine 100 - 300 litara. Sama tehnologija proizvodnje   eteričnih ulja je veoma jednostavna.U rakijski kazan se postavlja ži
čana korpa koja treba da se napuni biljnom masom i drži odignutom od dna kazana za 100 - 200 mm. Ispod korpe se natoči voda, tako da     žičana korpa ne dodiruje vodenu povrsinu. Zatim se kazan podloži; održava se srednje jaka vatra, tako da iz kazana, a nakon hlađenja izlazi tečnost u staklenu posudu. Eterično ulje će zauzeti površinski sloj na toj tečnosti, jer je lakše od vode. Iz 100 kg četina bora se dobije od 0.55 do 0.70 litara eteričnog ulja. Iz te količine eteričnog ulja se može proizvesti oko 60 litara kolonjske vode, što je 600 bočica kolonjske vode mirisa borovih šuma. To je samo jedan primer, a na stotine je načina iskorišćavanja eteričnog ulja. Sami možete proizvoditi i druge proizvode, samo trebate nabaviti recepture.
Ovaj model proizvodnje je veoma pogodan za seoska i prigradska područja, gde skoro svaka kuća poseduje rakijski kazan, dok su sve sirovine praktično na dohvat ruke. Ipak je poželjno zasejati i poljoprivredne parcele nekom od biljaka cije eterično ulje se dosta traži, kao na primer: pitoma metvica, matičnjak, peršun, timijan, kamilica,.. Naredni model proizvodnje preporučuje firma IPC - PROINŽ.

Prerada aromatičnog i lekovitog bilja u eterična ulja

Prirodni proizvodi biljnog porekla dobijaju sve veći značaj u farmaciji, kozmetici, ishrani, zbog svoje superiornosti u odnosu na sintetičke proizvode. U našem podneblju postoje uslovi za uzgoj aromatičnog i lekovitog bilja visokog kvaliteta. Praksa pokazuje da se na hektaru aromatičnog bilja prave znatno veće zarade nego sa uobičajenim kulturama. Ako se bilje još i preradi, rentabilnost poslovanja se podiže.

Tehnologije za preradu :
Aromatično i lekovito bilje se primarno prerađuje na tri načina : sušenjem, destilacijom vodenom parom i
ekstrakcijom sa rastvaračima. Sušenje i destilacija vodenom parom je relativno jednostavno i ne zahteva velike investicije. Suvo bilje je trajno i omogućuje preradu u dužem periodu godine a eterično ulje je trajan i skup finalni proizvod. Destilacijom direktnom vodenom parom dobija se eterično ulje, koje se može plasirati na zapadno tržište.
Sadržaj eteričnog ulja u suvom bilju je najčešće 0,25-3%. Sa 1 ha površine dobija se nekoliko litara ovog
proizvoda, koje se lako čuva, bez pogoršanja kvaliteta. Kod nas se već proizvode eterična ulja od nekih biljaka kao što su :peršun, menta (nana), kamilica, angelika, mirođija, kleka.

Uređaj za destilaciju vodenom parom obuhvata :
Destilator sa korpama za bilje sa transportnim kolicima, kondenzator, hladnjak i separator ulja. Za proizvodnju vodene pare koristi se kotao na čvrsto, tečno ili gasovito gorivo. Destilator ima zapreminu 0,5 do 2 m , prema njemu je podešen kapacitet prateće opreme. Jedna šarža se preradi za 4-6 casova.
Uređaji su izrađeni od legiranog čelika za prehranbene proizvode. Za kondenzaciju i hlađenje koristi se rashladna voda iz vodovoda ili recirkulaciona voda iz rashladne kule.

Kratak opis rada uređaja :
Bilje za preradu sa skladišta se uzima, po potrebi usitnjava i stavlja u korpe destilatora, koje se pokreću na odgovarajućim transportnim kolicima. Kolica se ručno dovoze do destilatora, korpa se dizalicom podiže i postavlja u destilator. Zatvara se destilator i pušta se vodena para u donji deo destilatora. Para vrši zagrevanje biljne mase a onda prolazi kroz sloj bilja pri čemu se iz ćelija oslobađa eterično ulje, koje sa vodenom parom sa vrha destilatora dospeva u kondenzator. Tu se pretvara u tečno stanje, u hladnjaku se ohladi, a u separatoru se odvaja od vode, pošto u vodi nije rastvorno. Ulje kao specifično lakše sakuplja se u gornjem delu separatora pri čemu voda kontinualno otiče. U staklenom delu separatora prati se sakupljeno ulje i povremeno se istače u staklene boce. Po završetku izdvajanja eteričnog ulja zaustavlja se dovod vodene pare u destilator, posle kraćeg vremena otvara se destilator, korpa se podiže i postavlja na kolica. Biljni ostatak se transportuje do skladišta prerađenog bilja, tu se korpa prazni izvrtanjem pa ide na punjenje svežim materijalom. Druga korpa sa pripremljenim materijalom ubacuje se u destilator i ponavlja destilacija.
               
destilator zapremine 0.5m3   6.200 evra
kotlarnica za vodenu paru     3.000 evra

           9.200 evra

Potreban prostor za smeštaj :
Za postavljanje destilacionog uređaja nije neophodan zatvoren prostor. Može se postaviti u objekat lake
čelične konstrukcije pod nastrešnicom. Osnova objekta je 20 - 30 m visine 5 - 8 m, zavisno od veličine
uređaja.
                Orijentaciona cena opreme :
Destilacioni uređaj sa svom procesnom opremom:                                    Kotlarnica za vodenu paru:
- Zapremina destilatora 0,5 m36.200 evra                                            Prema zapremini destilatora,
- Zapremina destilatora 1 m3   -   9.400 evra                                              sa kotlom na čvrsto gorivo
- Zapremina destilatora 2 m3  -  14.100 evra                                                    3.000 - 6.000 evra.