Registracija preduzeća u Francuskoj

Postupak osnivanja preduzeća je u Francuskoj sasvim pojednostavljen. Pri svakoj Privrednoj komori postoji Centar za formalnosti preduzeća koji pruža konsultativno-stručnu pomoć i kod koje se određeni pravni oblici mogu odmah i registrovati.
Pravni oblici
Privredno društvo registrovano uCrnoj Gori  koje želi da postavi sopstvenu strukturu u Francuskoj ima kao izbor tri opcije :
§          da osnuje Predstavništvo
§          da otvori Podružnicu
§          da konstituiše Filijalu
§          Predstavništvo (Bureau de liaison) 
Za razliku od Podružnice i Filijale, Predstavništvo nije predmet nijedne specifične pravne regulative. Podležuci veoma jednostavnim i malobrojnim formalnostima, predstavlja najčešće  izabranu  strukturu za prvi nastup na stranoj teritoriji bez komercijalne aktivnosti.
Predstavništvo omogućava sledeće aktivnosti : prospekciju tržišta, uspostavljanje kontakata, realizaciju lobiranja, reklamiranja i drugih promotivnih aktivnosti matične kuće.
Obzirom da Predstavništvo nema status pravnog lica, sva ugovorena akta od strane Predstavništva (fakture, ugovori) moraju biti upućeni na potpis matičnoj kući.
Formalnosti za otvaranje Predstavništva
Obzirom da Predstavništvo nema komerciajlnu akivnost , ne postoji obaveza prijavljivanja u Registar preduzeća već samo uredna prijava u Centru za formalnosti preduzeća pri privrednoj komori http://www.cfe.ccip.fr.
Poželjno je međutim obezbediti upis u Nacionalni Registar preduzeća i ustanova pri Privrednom sudu radi dobijanja identifikacionog broja, tzv. Kbis izvoda čime se olakšavaju dalji odnosi sa administracijom, bankama i drugim javnim službama.
Status Predstavnika Predstavništva
Predstavnik Predstavništva moze da bude zaposlen od strane strane matične kuće, ili da bude njen mandator -ovlašćeni predstavnik.
Fiskalni status Predstavništva
Ukoliko se zadrži na aktivnostima  prospekcije i promocije matične kuće, Predstavništvo ne podleže porezu na dobit obzirom na napostojanje komercijalne aktivnosti.  Oslobođen je i obaveze plaćanja  poreza za profesionalnu aktivnost (Taxe professionnelle).
Ukoliko međutim, poreska administracija smatra da aktivnost Predstavništva odgovara aktivnosti komercijalnog preduzeća, odlukom može da podvrgne Predstavništvo obavezi plaćanja odgovarajućih poreskih dažbina.
§          Podružnica (Succursale)
Za razliku od Predstavništva,  Podružnica vrši komercijalnu aktivnost te efektivno postoji obaveza registracije u Registar privrednh društava. Kada se radi o prvoj implementaciji u Francuskoj, strano privredno društvo koje želi da komercijalizuje svoje proizvode i usluge najčešće bira ovu pravnu formu obzirom da je laka za kreiranje i jednostavna za dalje upravljanje.
Podružnica nema svojstvo pravnog lica i predstavlja produženu ruku matične kuće u Francuskoj. U tom smilsu ona nema pravnu autonomnost niti sopstvenu svojinu, što znači da zvanični predstavnik sva akta i ugovore zaključuje u ime i za račun matične kuće.
Formalnosti za otvaranje Podružnice
Podružnica mora biti upisana u tzv. Registar trgovine i preduzeća  u roku od 15 dana od svog kreiranja.
Status Predstavnika Podružnice
Predstavnik Podružnice može da bude zaposlen od strane strane matične kuće, ili da bude njen mandator - ovlašćeni predstavnik. Ukoliko nema francusko državljanstvo, mora posedovati odgovarajuću boravišnu kartu koja će odobravati vršenje komercijalne delatnosti ili će nameru komercijalne aktivnosti prethodno prijaviti nadležnim organima ( prefekturi)  radi blagovremenog obezbeđivanja dozvole.
Fiskalni status Podružnice
Podružnica ima zakonsku obavezu da svake godine  Privrednom sudu dostavi kjnigovodstvene podatke o svom poslovanju koje je utvrdila, kontrolisala i objavila u zemlji matične kuće. Realizovani profit iz rada Podružnice je podležan porezu u Francuskoj prema važećoj poreskoj regulativi. Isti međutim ne podleže porezu u zemlji matične kuće obzirom na međudržavni Ugovor o izbegavanju dvostrukog  oporezivanja.
§          Filijala (Filiale)
Filijala ima status pravnog lica odn. preduzeća francuskog prava u koje matična kuća unosi minimum 50% kapitala, bez obzira na nacionalnost ostalih partnera osnivača. Cilj je zajedničko ulaganje sredstava i usluga sa namerom vršenja profitabilne delatnosti.
Pravna struktura Filijale omogućava proizvodnju, koncepciju i komercijalizaciju proizvoda i usluga u Francuskoj ili u inostranstvu. 
Fiskalni status Filijale
Obavljanje delatnosti i ostvarivanje prometa podrazumeva i obavezu vođenja knjigovodstva prema francuskoj regulativi i podnošenje godišnjeg bilansa u Francuskoj.
Filija podleže obavezi plaćanja Poreza na dobit (IS - Impôt sur les sociétés) , Poreza na dodatu vrednost (TVA - Taxe sur la valeur ajoutée) i Poreza za obavljanje delatnosti (TP - Taxe professionnelle).
Formalnosti za osnivanje filijale
Prvi preduslov za osnivanje je redakcija Statuta, za šta se čvrsto preporučuju usluge specijalizovanih advokata ili revizora. Za indikaciju, cena usluge izrade statuta i registracije društva kreće se od 1.000 do 3.000 evra.
Nakon registracije pri Privrednom sudu, Nacionalni Institut za statistiku i ekonomske studije (INSEE) izdaje identifikacioni broj društva, tzv.SIREN koji otvara mogućnost za zapošljavanje radnika.
Istovremeno, Privredni sud izdaje Potvrdu o upisu u Registar trgovine i preduzeća, izvod KBIS, koji otvara mogućnost započinjanja aktivnosti u Francuskoj i inostranstvu.
Postoji nekoliko različitih oblika privrednih društava:
Najčešće  korišćene forme su:
·   Anonimno društvo (SA)
·   Pojednostavljeno anonimno društvo ( SAS)  
·   Društvo sa ograničenom odgovornošću (SARL)
·   Društvo sa ograničenom odgovornošću sa jednim akcionarom (EURL)
·   Pojednostavljeno anonimno društvo sa jednim akcionarom (SASU)
Anonimno društvo
SA (La Société Anonyme)
Broji najmanje 7 akcionara sa odgovornošću proporcionalnom visini osnivačkog uloga.
Minimalni osnivački ulog je 37.000 evra. Polovina uloga se oslobađa pri registraciji društva a ostatak u periodu od  5 godina od osnivanja. Prema posebnim uslovima, SA ima pravo ulaska  na berzansko tržište.
Pojednostavljeno anonimno društvo
SAS (La Société par Actions Simplifiée)
Ovaj oblik bio je rezervisan za društva koja imaju osnivački kapital od minimum 225.000 evra te se uglavnom odnosio na velika preduzeća. Zakonom o inovacijama i istraživanju iz 1999.g. osnivanje društva SAS postalo je dostupno svim pravnim i fizičkim licima.
Tako danas SAS mogu osnovati jedan ili više akcionara, pravna ili fizička lica. Broj akcionara nije ograničen, a minimalni osnivački kapital iznosi 37.000 evra (najmanje polovina mora biti raspoloživa u momentu registracije, ostatak u periodu od 5 godina od osnivanja).
Osnovna karakteristika SAS je visoka fleksibilnost u funkcionisanju i mogućnost akcionara da prilagode u Statutu uslove za ulazak ili izlazak iz društva.
Društvo sa ograničenom odgovornošću
SARL (La Société A Responsabilité Limitée)
je društvo čija je odgovornost akcionara limitirana prema veličini uloga i povezana sa mandatom rukovodioca. SARL se može konstituisati sa najmanje dva i najviše 100 akcionara.
Visinu osnivačkog  kapitala određuju sami akcionari, s tim da iznos osnivačkog kapitala mora biti eksplicitno naznačen u Statutu društva.
Preko 20% ukupnog broja preduzeća u Francuskoj se odlučuje za ovaj oblik.
Jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću
EURL (L’entreprise Unipersonnelle à Responsabilite Limitée)
je društvo koje ima samo jednog akcionara, pravno ili fizičko lice (na primer matična kuća, privredno društvo registrovano u Srbiji). Pravno se tretira  kao SARL sa jedinstvenim akcionarom. Visinu osnivačkog kapitala određuje sam akcionar, s tim što iznos uloga mora biti eksplicitno naznačen u Statutu. Odgovornost rukovodioca preduzeća (jedinstvenog akcionara) je teoretski limitirana na iznos osnivačkog uloga. Podrazumeva se međutim da se zbog slabe kapitalizacije podrška banaka obezbeđuje preko procene lične imovine i solventnosti  šefa preduzeća.
Pojednostavljeno jednočlano anonimno društvo
SASU (La Société par Actions Simplifiée Unipersonnelle)
Predstavlja varijantu društva SAS čiji je osnivač samo jedno pravno ili fizičko lice (srpska kompanija može biti jedinstveni osnivač). Minimalni osnivački ulog je 37.000 evra u momentu registracije. Ukoliko je ulog u novcu, postoji mogućnost oslobađanja polovine ukupnog kapitala u momentu registracije i ostatka u periodu od 5 godina od osnivanja.
Prednosti ovog oblika su visok stepen slobode u organizaciji i administraciji privrednog društva, kontrola raspodele unutrašnjih ovlašćenja itd. Za velike srpske kompanije, ovaj oblik društva predstavlja  “savršenu” filijalu koja 100% ostaje u vlasništvu matične kuće.
U Francuskoj postoje i drugi, ređe primenjivani oblici privrednih društava , kao što su:
Evropsko društvo SE (La Société Européenne)
Jednostavno komanditno društvo  SCS ( Société en Commandite simple)
Akcionarsko komanditno društvo SCA ( La Société en Commandite par Actions)
Društvo pod kolektivnim imenom SNC ( La Société en nom collectif)
Faktori koji će uticati na izbor pravne forme i strukture su mnogostruki, te je neophodno konsultovati advokate specijalizovane za poslovno pravo ili kjnigovodstvene eksperte u Francuskoj.
Isto tako, pojedini sektori aktivnosti podležu specifičnoj pravnoj regulativi : sektor medicine i paramedicine, sektor finansija, bezbednosti, transport, turizam (turisticke agencije) itd. 
Ukoliko u svojstvu fizičkog lica  želite da vršite komercijalnu delatnost na teritoriji Francuke , pri tom ne želite da osnujete privredno društvo, imate limitirana investiciona sredstva i procenili ste da je rizik iz planirane delatnosti nizak, imate mogućnost da se konstituišete kao samostalni  preduzetnik, kroz pravni oblik  
Preduzeće jednog lica
(EI – Entreprise individuelle)
54% preduzeća u Francuskoj bira ovaj pravni status. Prednosti su brojne, lagana i brza registracija pri Privrednoj komori grada, nema osnivačkog kapitala, pojednostavljen režim oporezivanja, ali je zato odgovornost preduzeća izjednačena sa ličnom odgovornošću. Kao samostalni preduzetnik neograničeno garantujete sopstvenom imovinom izmirenje ukupnih dugova  preduzeća.
Fiskalni status
Samostalni preduzetnik podleže obavezi plaćanja Poreza na prihod (IR) u kategoriji industrijskih i trgovačkih beneficija (BIC), Poreza na dodatnu vrednost (TVA) i Poreza na profesionalnu aktivnost (Taxe professionnelle).
Za sva podrobnija obaveštenja, možete se obratiti Predstavništvu PKS u Francuskoj
E-mail : paris@pks.rs i cciserbie@orange.fr
Isto tako, možete konsultovati Web sajt Privredne komore Pariza
www.inforeg.fr
odnosno link sa pravnim informacijama vezanim za osnivanje firme 
http://www.inforeg.ccip.fr/Creez-votre-entreprise-rubrique-25