Koliko status kandidata donosi sredstava iz fondova EU


Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Crnoj Gori otvara velike mogućnosti za korišćenje novih značajnih evropskih finansijskih fondova. Međutim, to se neće dogoditi odmah zbog budžetskih pravila EU. 
Gradjane najviše zanima hoće li imati konkretnu korist od novog statusa Crne Gore na putu evropskih integracija, odnosno najpre da li će biti novčane pomoći iz Evrope. 

Crna Gora  mora da bude spremna za trošenje tih sredstava. Upravo u periodu od 2007. do 2010. godine u Turskoj, Makedoniji i Hrvatskoj nije potrošeno više od 10 odsto predviđenog novca, jer te države nisu bile spremne da apsorbuju 


Od 2007. do 2010. u Turskoj, Makedoniji i Hrvatskoj nije potrošeno više od 10 odsto predviđenog novca, jer te države nisu bile spremne da apsorbuju sve što je ponuđeno. Članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dobru mogućnost koju države treba da iskoriste na pravi način.

Prema dosadašnjim iskustvima zemalja kandidata, od 15 do 20 odsto ukupnog iznosa koji jedna država dobija od Evropske unije namenjeno je poljoprivredi.
Sticanjem statusa kandidata Crna Gora  je dobila pravo da učestvuje u svih 26 programa pomoći Evropske unije. Trenutno učestvuje u sedam, od kojih se jedan odnosi na naučno-istraživačku delatnost, dok je zainteresovana za projekte za mlade, u obrazovanju, i pomoć lokalnim samoupravama.