Kako dobiti dozvolu za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori po novom Zakonu o strancima

Novi Zakon o strancima u Crnoj Gori koji se primjenjuje od 01. Aprila 2015.godine naišao je na veliki otpor kod turističkih poslodavaca u Crnoj Gori. U poslednjih desetak dana održano je više TV duela  turističkih poslodavaca i predstavnika Zavoda za zapošljavanje i MUP-a Crne Gore.
Na  jednom od zadnjih TV duela, vidno iznervirani poslodavac u turizmu  iz Budve,  gosp.Armenko, nije imao strpljenja i živaca, da svojim  argumentima ubijedi učesnike tv duela u sve opasnosti koje prijete turizmu primjenom
Da li se u Porto Montenegru mogu zaposliti samo stranci?
 novog Zakona o strancima. Nasuprot njemu, Direktor Zavoda za zapošljavanje gospođa Jelić i predstavnik MUP-a gosp. Crnovršanin,  nonšalanto su očitali lekciju gosp. Armenku, o tome, kako se vodi biznis u turizmu, o tome, da kvalifikovane i stručne radne snage koja traži posao,  ima na Zavodu, sa diplomama i svim uvjerenjima  i da im samo nije jasno, zbog čega diskriminiše zaposlenje domaćih radnika, da ih diskriminiše i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlenje stranaca (drugim riječima, ako tako nastavi, može imati posla i sa novim državnim tužiocem).

Koje su primjedbe turističkih poslodavaca Crne Gore
Primjedbe turističkih radnika, odnose se prvenstveno  na to, da nijesu bili pozvani da učestvuju  u javnoj raspravi prije donošenja novog zakona, da su  svi očekivali, da je cilj novog zakona trebao biti, lakše i jednostavnije zapošljavanje  i privremeni boravak i dobijanje radne dozvole za strance uz „jednošalterski“ sistem, da u Crnoj Gori nema kvalifikovanih kuvara, konobara, barmena koji traže posao, i ukoliko se zabrani zapošljavanje  stranaca, može
Visoki  porezi poslodavcima
se očekivati, da će turistička sezona imati buduće  nesagledive posledice. Posebno naglašavaju, da na domaćem tržištu nema kvalifikovanih i stučnih kuvara, konobara, barmena  koji zadovoljavaju njihove kriterijume za posao u toku turističke sezone.
Pokrenuli su postupak za ocjenu ustavnosti ovih odredbi Zakona o strancima, jer su u suprotnosti sa principima ravnopravnosti i protiv principa evropske unije o slobodi zapošljavanja, slobode rada itd. Traže odlaganje primjene novog zakona.

Šta kažu sa Zavoda za zapošljavanje i MUP-a
Od strane Zavoda za zapošljavanje stigle su optužbe, da Crna Gora ima stručnih  i kvalifikovanih nezaposlenih radnika za takva radna mjesta, koji traže posao. Po njima, turistički poslodavci u Crnoj Gori, ne žele njih da zaposle, već isključivo zapošljavaju strance, da bi imali mogućnost da rade neke protizakonite radnje u svoju korist, da isplaćuju platu  na ruke, da svakom zaposlenom strancu obračunavaju i uplaćuju minimalne doprinose na platu,  da mogu  jednostavanije i bez posledica da otpuste radnika stranca sa posla i da su lišeni eventualnih sudskih postupaka koje bi imali ukoliko zaposle domaću radnu snagu. Kako je Zakon stupio na snagu od prvog aprila, mora se obavezno primjenjivati i zahtijevaju rigoroznu kontrolu i primjenu propisa.

Šta je istina o traženju posla u Crnoj Gori?
Tačno je, da stranci decenijama unazad, svake turističke sezone dolaze iz okolnih država u Crnu Goru da traže posao. Do sada su dobijali radnu dozvolu
Koji posao naći u Crnoj Gori?
od Zavoda za zapošljavanje i privrmeni boravak kod MUP-a. Dolaze sa  neuporedivo većih tržišta nezaposlene radne snage, koji raspolažu i sa većim brojem stručnih kadrova ugostiteljske struke bez posla i koji po svaku cijenu žele da iskoriste turističku sezonu uCrnoj Gori i da traže posao, pod bilo kakvim uslovima, samo da dodju do novca. Oni se nalaze u sličnim  ili gorim ekonomskim  problemima i  prinudjeni su, da rade sve poslove, bez obzira na  stručnu spremu. Sasvim je razumljivo, da crnogorski privrednici zapošljavaju  takav kadar, jer imaju veći izbor stručnih i kvalifikovanih radnika, koji ne „biraju“ posao i mogu da rade sve poslove, za veoma male pare.

Da li uopšte ima stručnih kadrovakoji traže posao?
Po evidenciji Zavoda, naravno da ima.  Oni koji su dovoljno sposobni i imaju iskustva, rade u hotelima, restoranima, kafanama, naravno i oni povremeno, bez stalnog radnog odnosa, jer stalnog radnog odnosa i nema. Drugi se nalaze na Zavodu za zapošljavanje i povremeno traže posao i rade “na divlje” u raznoraznim ugostiteljskim objektima, najčešće  bez dozvole. Malo su na
Da li je lako doći do posla u Crnoj Gori?
Zavodu, malo rade. Treći, koji su kvalifikovani i stručni i sa potrebnim iskustvom, i koji su nekada radili u eminentim hotelima, ostali su bez posla i kako su zagazili u godine, ne mogu da izdrže tempo kratke turističke sezone na crnogorskom primorju. Oni, niti mogu da rade, niti traže posao, niti ih ko  želi. Čekaju panziju sa Zavoda.
Sa druge strane, Crna Gora nema nezaposlenih kuvara, konobara, barmena,  recepcionera  i dr. koji zadovoljavaju svjetske ili evropske kriterijume. Istina, po evidenciji, Zavod ima  doučene, školovane, doškolovane, prekvalifikovane, iskusne I neiskusne radnike sa svim sumnjivim i nesumljivim diplomama o završenoj ugostiteljskoj školi  i sa kursevima stranih jezika. 

Šta  kažu nezaposleni koji traže posao?
Nezaposleni, ne žele blic kurseve za prekvalifikaciju i škole koje nijesu dovoljne da ispune  zahtjeve poslodavaca u turizmu. Oni  žele, da im država omogući obrazovanje uz praksu u najboljim hotelima u zemlji i inostranstvu, da vide i nauče, kako to drugi rade. Da im se obezbijede normalni uslovi posla I rada na sezonskim poslovima u turizmu.

Ko može da se zaposli i radi?
Primjedba  poslodavaca je opravdana. Nakon završenog školovanja,  država odnosno Zavod za zapošljavanje nije poslala niti jednog završenog srednjoškolca ili visokoškolca  na praksu u inostranstvu, gdje bi se mogli i praktično naučiti kako se radi posao u turizmu i kako bi mogli usavršiti jezik.
Da li svako može da nađe posao i da radi?
Ne šalju ih na praksu za posao u još preostale, eminentne hotele na crnogorskom primorju, gde bi poslodavci mogli pratiti njihov rad, uvjeriti se u njihove sposobnosti i makar neke od njih, ocijeniti i  zaposliti za neku buduću sezonu.
Po svemu sudeći, državna administracija  je žestoko  krenula, prvo,  prema  nezaposlenima, koji će morati da rade, drugo, prema domaćimposlodavcima, kji ce morati da zaposle domaću rdnu snagu, bez obzira, da li im odgovara ili ne. I od toga ne odustaje, po svaku cijenu.  Očigledno, ne poznaju stvarnu situaciju koja vlada u turizmu i na tržištu radne snage. Cilj je, da se administrativno i po kratkom postupku riješe višedecenijski problemi.   Nije ih briga za turističku sezonu, ni najmanje ih ne interesuje ni to, što se te posledice neće odraziti samo za ovu sezonu, već će biti katastrofalne posledice i za  sve buduće sezone. Oni žele, da na prečac zaposle lijene crnogorce sa Zavoda, koji “biraju” posao, da procenat nezaposlenih u CG bude najbolji u regionu, da se svaki cent poreza naplati itd.
U sve bi čovjek mogao i povjerovati, da nije ta ista adminisitracija, sumnjivim i korumpiranim privatizacijama, prethodno uništila hotele i cjelokupni  crnogorski turizam. Sada obrazuje jalove kadrove koji, kao takvi, nikome nijesu potrebni. Bez obzira na posledice, žele da se turizmu silom nametnu nezaposleni,  koji niti žele niti znaju da rade.

Na kraju, kako naći posao…
Koliko možete raditi i zaradi?
Saberi - oduzmi, situacija se neće nešto drastično promijeniti. Biće izmišljenih  uslova za kuvare, konobare….Od toga, da poznaju kinesku kuhinju (naravno, jer Kinezi stižu), sa višegodišnjim radnim iskustvom na Tibetu, nekim drugim nemogućim uslova itd.

Svi su izgledi, da će ovi i slični problemi potrajati, sve dok se crnogorski posrnuli turizam nekom Božjom voljom ne pridigne i nadje na neko podnošljivo mjesto na lestvici  svjetskog turizma.