PDV: Da li firmu prijaviti u sistem PDV


Klijenti na početku poslovanja imaju veliku dilemu da li se prijaviti u sistem PDV-a (porez na dodatu vrednost) ili ne.
Da li da budete u sistemu PDV-a ili ne, zavisi od vašeg budućeg prometa.

Ukoliko registrujete preduzeće, agenciju ili radnju (pravno lice ili preduzetnik) i predviđate da će vam promet u narednih 12 meseci (bez obzira na kalendarsku godinu) biti manji od 18.000  niste u obavezi da budete u sistemu PDV-a.
U tom slučaju, vaše fakture će biti bez iskazanog PDV-a, što je povoljnost za vaše kupce robe ili usluga ako ni oni nisu u sistemu PDV-a (npr. fizička lica).

Ukoliko predviđate da ćete u narednih 12 meseci imati promet veći od 18.000   obavezni ste da nadležnoj Poreskoj upravi podnesete prijavu za plaćanje PDV-a.

Što je povoljnije za moje kupce?
Ukoliko se prijavite da budete u sistemu PDV-a, imate pravo da na sve svoje usluge ili robu
obračunate i naplaćujete PDV. To je povoljnost za vaše kupce ako su u sistemu PDV-a, jer
oni vama plaćaju PDV, ali je to odbitna stavka za njihov PDV. Takođe, shodno Zakonu, imate
povoljnost da sav obračunati PDV na fakturama dobavljača a koji su u sistemu PDV-a, odbijete.

Obrazac za podnošenje prijave PDV
Novoosnovani privredni subjekti koji su se evidentirani kao poreski obveznici PDV-a, obavezni
su da podnose obračune na propisanom obrascu  mjesečno, do 15-og u mjesecu za prethodni mjesec, bez obzira na promet i to tri  kalendarske godine.

Da li se mogu vratiti, da ne budem u sistemu PDV
Ako nakon tog perioda godišnji promet ne prelazi 18.000 možete da zahtijevate  od Poreske uprave da  promijunite svoj status i ne budete više u sistemu PDV-a.

Od kada postajem obveznik PDV?
Onog dana kada promet registrovane firme pređe 18.000 , morate da podnesete prijavu. Već od tada se smatra da ste u sistemu PDV-a i možete na fakturama da obračunavate PDV.
Neophodno je da,nakon registracije firme, svakodnevno pratite promet i ako on pređe  18.000 vi ste već sledećeg dana obveznik PDV-a. Od tog dana ste u obavezi da na fakturama iskazujete PDV.
O svemu ovome morate lično da vodite računa i reaugujete na vreme da ne bi plaćali ogromne
kazne.

Kada imam interes da budem u sistemu PDV?
Kod preduzetnika koji posluju sa pravnim licima dilema je manja zato što imaju interes da budu u sistemu PDV . Njihovi klijenti ih uslovljavaju da budu u sistemu PDV-a tj. obveznicima PDV-a se više isplati da posluju sa sličnima, takođe sa obveznicima PDV-a, tako da ukoliko se preduzetnik u ovom slučaju opredeli da ne bude u sistemu PDV-a može se dogoditi da zbog toga izgubi niz poslova i poslovnih prilika.

Kada imam interes da ne budem u sistemu PDV?
Preduzetnicima koji isključivo posluju sa fizičkim licima se ne isplati da budu u sistemu PDV-a jer na taj način mogu da raspolažu sa celokupnim iznosom svoje zarade a ne da iz nje izdvajaju za PDV.
Primer: Ako preduzetnik kupi proizvod za 500€ a proda ga za 1500€ zaradio je 1000€. Ako je u sistemu PDV-a on na tih 1000€ plaća PDV od 17% ostatak mu ostaje da sa njim raspolaže.  

Odluka preduzetnika o ulasku u PDV-a treba da bude zasnovana na čistoj računici: Ako su razlike u cijenama ili marže veće  40 do 50%,  nije racionalno biti u tom sistemu, tako da preduzetnici, poput ugostitelja koji ostvaruju veće razlike u cijenama, po pravilu, nemaju ekonomski razlog da budu u sistemu PDV-a .
Da se razumijemo.
 PDV platiš, a onda ga ili prebiješ  sa PDV-om koji si dobio od svojih kupaca ili ako ga nemas sa čime prebiti (nemaš dosta prometa) onda traziš od poreske da ti vrate porez.

Sve knjigovodje će vas  uvjeravati,  da ne smiješ traziti porez od drzave. Ako je firma uredna,  onda nemas razloga ne traziti povrat. Problem je knjigovodjama da će im onda stići inspekcija, pa ce ih daviti, ali to nije tvoj problem nego njihov. Na kraju krajeva ti ih placas svaki mjesec i na njima je da rade za tebe, a ne da rade kako je njima najlakse.

Uzmi u obzir da se kod preduzetnika  PDV plaća tek po naplaćenom računu, a kod d.o.o. a po izdatom  
(bez obzira , da li je naplaćen ili nije, a poznato vam je kakva je naplata).

Postoje načini da se to djelomično zaobiđe ... ponude, predračuni  itd.ali generalno je minus.

 Ali ako dajes robu na odloženo,  onda si ionako dao 83% robe, pa ti tih 17% ne znaci bas puno. Zato ne treba davati na odloženo,  nego plaćanje unaprijed ili najvise 7 dana od izdavanja računa.

Kako izgleda prebijanje PDV?
Recimo, kupiš auto za 100.000€ plus 17.000€ PDV-a. Platis 117.000€ prodavacu i sad imas 17.000€ pretporeza. Napises prijavu PDV-a i trazis od drzave 17.000€. Ako poslujes normalno onda npr. napravis uslugu nekome i naplatis ih 10.000€ + 17% PDV-a. To ponovis recimo 3 puta i sad imas svojih 30.000€ koje su ti platili za uslugu  i drzavnih  5.400€ PDV kod sebe. Opet predas prijavu PDV-a (to ti radi knjigovodja za tebe) i u prijavi pise da si platio 17.000€, a primio 5.400€  sto je razlika 11.600€ u tvoju korist i trazis od drzave da ti to vrati nazad.

Naravno, kad kupujes auto to je veliki trosak i takav ce se PDV tesko prebiti u kratkom vremenu sa državom i kod takvih slucajeva možete  traziti povraćaj PDV-a ili čekati prebijanje PDV.

Ali recimo , da si kupio 5 kompjutera  i da su oni kostali svaki po 500€  + 17%PDV, sto je 2.500€ + 850€ PDV-a.  Svaki dan imaš  prometa razne robe 1.000€ + 170€ PDV-a i tako za 30 dana. Ukupni promet će ti biti za mjesec dana 30.000€ + 5.100€ PDV-a. Na prijavi pises da si vec platio 850€, a da si primio 5.100€ od kupaca i tvoja obaveza je moras platiti 4.250€ PDV.

PDV nije naš, to je drzavni novac i ne tice se nas
Mi ga samo prikupljamo za drzavu i predajemo ga jednom mjesecno . Isto tako sve sto kupujemo ne gledamo na PDV jer ga na kraju necemo niti platiti. Kad jednom pocnete tako razmisljati onda se mozete posvetiti svom biznisu, a ne razmisljanju kako ustediti  17% PDV-a od drzave. Uvijek ga mozete uzeti na drugi način (gore objasnjeno, auto, gorivo, servisi, osiguranja, oprema, mobilni itd.).

Shvatite, mogućnost da ne  prijavite PDV do 18.000€ prometa  je samo mala pomoć malim privrednicima kada počinju svoj biznis, ali da procijene, hoće li to odgovarati njihovim klijentima, odnosno, morate dobro razmisliti:  da li imate  interes  da  prijavite  PDV ili ne.